Pokači iz Tržca

pokaciSkupina prihaja iz prijetne vasi, ki leži med rekama Dravinjo in levim ter desnim bregom Polskave (občina Videm). Vas Tržec je torej del haloških vrtov.

Skupino predstavlja osem mož, od tega dva gospodarja, štirje pokači, ter harmonikašin na »frajtonarici« in mladeniča ki nosi predstavitveno tablo, oblečeni so v kmečka   oblačila iz prve polovice devetnajstega stoletja.

Pokači iz Tržca predstavljajo furmane, ki so vodili konjske, volovske ali kravje vprege, pri tem pa jim je med drugim bil v pomoč pri uspešnem vodenju bič, katerega je furman vihtel in z njim naznanjal prihod domov ali prihod ljubljenemu dekletu ter odganjal zle duhove, ki bi lahko škodili živini in ljudem.

Bič sestoji iz okrog 1,2 m dolge palice na katero je preko kobilice pritrjena, 3,5 m debela pletena vrv, ki se proti koncu tanjša in konča s pleteno rafijo (bot. palma, iz listov katere se pridobivajo vlakna ličja, Raphia vinifera):

Kaj pa spremljevalca - gospodarja? Skrbita, da pokačem ne pojenja moč, eden skrbi za pijačo drugi za jedačo. V času pusta, prvi nagovori hišnega gospodarja, drugi mu pokloni darilo ter ob njegovi privolitvi, da se iz dvorišča preženejo zli duhovi, četvorka zapoka.

Harmonikaš skrbi za prešerno vzdušje med pustnim obhodom ter razveseljuje staro in mlado.

Skupina, Pokači iz Tržca, uporablja in predstavlja izvirno ljudsko umetnost tega dela Slovenije – Ptujsko/Haloškoetnografsko področje, ustanovljena je bila leta 1999.


ROGLAČ je simbol Pokačev iz Tržca, ki simbolizira notranjo duševno usklajenost, zunanji nemir in moč ter ponazarja tri vodotoke pod Halozami, Rogatnico, Polskavo in Dravinjo.

  

 

roglac

Roglača je postavljen sredi naše vasi   

Bil z višnjevo halijo, pisano vso
in bičem v roki, z visoko glavo.
Se bližal je krčmi, je pokal tako z'lo,
da vse, kar pri hiši, na kviško je šlo.
Jé, juho, meso, in kopune tolste,
in hrusta pečenko, piščance drobne.
Po hiši razsajal je krog in krog,
ko birt je pobiral črepinje spod nog.
                                                       Ljudska

 Prisluhnite našemu pokanju