Vas Tržec je ena najstarejših vasi na Slovenskem, saj je vas Tržec bila prvič, po nam znanih zapisih, omenjena že v pogodbi med Salzburško in Oglejsko nadškofijo v začetku 9.st. V tej vasi je takratna oblast imela podložnike kmete, ki so skrbeli za njeno blagostanje.

Na prostoru katerem danes stoji muzej je v preteklosti stal gradič Travnik in to v času od  15. do 19. stoletja. O obstoju gradiča pričajo najdene ostaline.

Krajani Tržca smo se združili v društvo z namenom ohranjanje naravne in kulturne dediščine tega etnološkega prostora, ki ga imenujemo haloški rob. Zakaj?, tukaj se srečujeta dve kulturni identiteti, kateri med sabo loči reka Dravinja, in to na ravninski in hribovski način bivanja. Haloški rob odlikuje izredno bogata rastlinska in živalska pestrost. Naši predniki so na prav poseben način plemenitili in ohranjali etnološko pestrost tega prostora na ta način, da so se med sabo ženili, imeli kmetijska posestva na eni ali drugi strani reke ter da so to okolje ljubili. Prav ta odnos prednikov do plemenitenja kulturne dediščine in skrbi za naravo, nas je vodil do odločitve, da ohranimo del tega izročila našim zanamcem. Več o naravni dediščinina, naravna dediščina haloškega roba.

Muzej na prostem predstavlja tradicionalna kmetija, ki ima veliko ograjeno dvorišče z leseno ograjo. Znotraj tega stojijo stanovanjski in gospodarski del kmetije, ki sta med sabo povezana preko zgornjr kleti-kašče. Oblikujeta stavbo v tlorisni oblike črke L, hiša postavljena v "hakl", ki je zapiral in varoval dvorišče pred vetrovi. Na dvorišču so postavljeni še vrt, brajda, koruznjak, gnojišče in suho stranišče ter na zadnji, severni strani, dvorišča stoji sadovnjak (travniški sadovnjak). Prav posebno mesto na dvorišču je namenjeno simbolu slovenstva, lipi (Tilia).

Etnogravski muzej na prostem je opremljen z avtentičnimi pripomočki za življenje in delo na kmetiji. Predstavljenih je 305 različnih eksponatov (antikvitet).

Muzej je opremljena tako, kot da bi ravno kar gospodar in gospodinja zapustila kmetijo in se s konjsko vprego  podala na enega izmed sajmov na Ptuj.

Etnografsko društvo Tržec, vas vabi, da si ogledate kmetijo, ki prikazuje način življenja takoj po drugi svetovni vojni.


muzej  ograja  koruznjak 
Priponke:
Prenesi to datoteko (tloris_muzeja.pdf)Etnografski muzej Tržec[Razporeditev objektov]31 kB